Na oslavách oslobodenia Revúcej aj predseda strany SMERU-SD

11.02.2012 10:09

            Už tradične 25,januára si občania mesta a členovia základnej organizácie Revúcej na strednom Gemeri pripomenuli 67. výročie oslobodenia mesta.  Tohoročným oslavám - spomienkovej slávnosti - prospelo aj pekné počasie, ktoré umožnilo oproti predchádzajúcim rokom oveľa väčšej účasti občanov aj mladých. Zvláštnosťou týchto osláv bola aj prítomnosť delegácie strany SMER vedenej jeho predsedom  Robertom Ficom a ďalšími poslancami NR SR. Z kroniky nášho mesta Revúca sa o tejto významnej udalosti dozvedáme:

            Do revúckeho chotára vstúpili osloboditeľské armády v bielych plášťoch, za sneženia vo večerných hodinách 23. januára 1945 z hôr okolo Turčoka a Sirka. V Revúcej sa bojovalo celý nasledujúci deň. Nemci počas bojov zničili elektráreň a pílu, zapálili sklady na železničnej stanici, poškodili rušne, niekoľko vozňov a koľajnice.

            Po úvodných slovách i príhovoroch o histórii oslobodenia mesta boli za účasti prítomných položené vence a kytice vďaky. Výročná schôdza pokračovala svojím programom a voľbou nového výboru ZO SZPB v Revúcej  za predsedu si zvolili JUDr. Jána Kochana.